In Arnhem zijn veel initiatieven die allemaal op hun eigen manier georganiseerd zijn.
Hier lees je hoe ze dat doen.
Pagina 1 van 2
Stichting Ibtisama
Algemene informatie
Stichting Ibtisama is een vrijwilligersorganisatie die zich actief inzet op het gebied van gezondheid, onderwijs, maatschappij en opvoeding. Initiatiefneemster Naima Tabali wil met haar stichting een steentje bij wil dragen voor kinderen, meiden en vrouwen met een migratieachtergrond, als het gaat om ontwikkeling, bewustwording en zelfontplooiing.
Het woord Ibtisama betekent glimlach in het Arabisch. “een glimlach die iedereen verdient,” aldus Naima. Op de website pronkt de leus: ‘Knowledge, development and awareness make people more powerful and successful in their lives’. En dat is waar Stichting Ibtisama, die in 2014 officieel van start is gegaan, voor staat.
Stichting Arnhems Peil
Algemene informatie
Arnhems Peil is een lokale stichting die opkomt voor de belangen van de mens en natuur rondom de havens en rivieren van Arnhem. De stichting bestaat sinds oktober 2018. De Doelgroep bestaat uit Arnhemmers die zich interesseren in de wateren van Arnhem, de natuur, het klimaat, de volksgezondheid, luchtkwaliteit en de politiek. Ook thema’s als hittestress, welzijn, wonen en liefdadigheid komen aan bod.
Het unieke aan Arnhems Peil is dat ze flink hard durven op te treden en met scherpe uitspraken komen. Verder communiceren ze over alles open en laten zien met welke bronnen ze hun uitspraken, visies, acties en ideeën ondersteunen. Ze schuwen niet om publieke of politieke actie te voeren en doen erg veel projecten tegelijkertijd.
Een interview met Marloes Spaander, voorzitter Arnhems Peil.
Stichting Vrienden Klarendalse Molen
Algemene informatie
De stichting Vrienden Klarendalse Molen is opgericht toen stichting Volkshuisvesting Arnhem in 2011 de Klarendalse molen over nam van stichting Vrienden Gelderse Molen, met als doel om een verbindende rol in de wijk Klarendal te spelen, als wel het rijksmonument te onderhouden.
Met vrijwilligers en vrijwillige molenaars draait de molen wekelijks en maalt meel, drie keer per week is de molenwinkel open voor verkoop van voornamelijk meelproducten. Enkele jaren geleden is er een klein terras aangelegd en kunnen gasten een kopje koffie daarop nuttigen.
De Stadskeuken
Algemene informatie
De Stadskeuken biedt ruimte aan mensen die elkaar willen ontmoeten, zich willen ontwikkelen, willen ondernemen en/of een activiteiten willen organiseren t.b.v. een duurzame en sociale samenleving.
Arnhems Hert
Algemene informatie
Arnhems Hert is een community én een lokaal betaalmiddel voor de regio Arnhem. Het is een ‘handelsnetwerk’ van ondernemers, organisaties en vrienden (particulieren).
Boost
Algemene informatie
Een ontwikkelplek en integratieproject voor vluchtelingen samen met Nederlanders.
Empowering Nisa
Algemene informatie
Empowering Nisa is een organisatie die zich richt op jonge meiden om gebruik te leren maken van hun eigen kracht. Initiatiefnemers Bouchra El Haddad en Ouafae Nasri zijn hiermee gestart in 2017 en zijn specifiek in Malburgen actief.
Ouafae ontdekte tijdens haar studie als Maatschappelijk werker aan de HAN Nijmegen dat het huidige ‘jongerenwerk’ niet aansluit bij een grote groep meiden. “Die zijn dus niet in beeld”, vertelt Ouafae, en die zorg maakte dat zij tijdens haar minor ‘intercultureel werker‘ gericht onderzoek deed naar het ‘Meidenwerk’.
Ook Bouchra, die al sinds haar 16e als vrijwilliger verantwoordelijkheden kreeg in het jongerenwerk, startte al jong een meidengroep. Daarna volgde ze een studie aan de Pabo. Als vrijwilligers werkten Bouchra en Ouafae al eerder samen, maar toen Ouafae haar onderzoek vanuit de HAN startte, zijn ze samen een meidengroep gestart. “Het onderzoek kwam bij de gemeente terecht en die wilde dat wel ondersteunen. Inmiddels zijn we alweer drie jaar verder.”
Spijkerbikes
Algemene informatie
Spijkerbikes is een sociaal fietsherstelproject
BuurtGroenBedrijf
Algemene informatie
Het BuurtGroenBedrijf is een bewonersinitiatief dat het Spijkerkwartier groener, socialer en mooier wil maken. Hierbij proberen we zo veel mogelijk circulair te werken en houden rekening met biodiversiteit en de bijdrage aan het klimaat adaptief maken van de wijk.
Schrijf eens een Kaartje
Algemene informatie
‘Schrijf eens een Kaartje’ is een initiatief van Freekje Mollenhof en Pepijn Stegeman, waarbij positieve berichten via ansichtkaarten door heel Arnhem verstuurd worden. In de stad hangen op verschillende plekken kleurrijke brievenbussen waarin mensen een te plekke beschreven kaartje kunnen doneren. Om nog meer vriendelijkheid te verspreiden en mensen te inspireren om mee te doen, betrekken zij o.a. scholen en instellingen, en staan elke eerste zaterdag van de maand met pen, kaarten en brievenbus klaar in Rozet Arnhem.