Hoe schrijf je een persbericht?

ARNHEM – Vandaag publiceert Onderaf.nl een stappenplan voor het maken van een persbericht.

Als je iets voor elkaar wilt krijgen voor je buurt, wijk of stad heb je aandacht nodig. Met social media kan je veel aandacht krijgen, maar het is soms lastig om mensen buiten je eigen netwerk te bereiken. Dan kan het handig zijn om het netwerk van iemand anders te gebruiken, bijvoorbeeld een krant.

Maar een krant is toch ouderwets?

Een krant richt zich vaak een op hele specifieke groep mensen, bijvoorbeeld bewoners van een bepaalde wijk. Of mensen met een bepaalde interesse. Die zijn niet altijd te bereiken via ‘nieuwerwetse’ kanalen. Via papier kan je die mensen wel bereiken. Bovendien worden artikelen vaak ook online geplaatst en gedeeld op social media. En daarna ook nog eens overgenomen door andere media.

Je kan een krant dus ouderwets vinden, maar je kan er wel veel mensen mee bereiken.

Oké, oké, maar hoe komt mijn bericht in de krant?

Om je bericht in de krant te krijgen stuur je een persbericht. Een vast format waarin je vertelt wat je nieuws is.

In de eerste zin vat je je hele bericht samen. Een handig hulpmiddel hierbij is de 5 w’s en h. Dat zijn zes vragen. Als je die vragen kunt beantwoorden in je eerste zin heb je een goed begin. De vragen zijn:

  • Wie?
  • Wat?
  • Waar?
  • Wanneer?
  • Waarom?
  • Hoe?

Kijk voor meer informatie over de 5 w’s en h op Schrijfvis.

In de rest van het artikel werk je de 5 w’s en h verder uit. Probeer het zo te schrijven dat het bericht 1-op-1 kan worden overgenomen.

Laat het bericht voordat je het opstuurt vooral lezen door anderen! Vaak schrijf je dingen die voor jou logisch zijn, maar die ‘buitenstaanders’ niet begrijpen.

Hoe stuur ik het op?

Begin je persbericht altijd met het woord PERSBERICHT en voeg het bericht niet toe als bijlage, maar gewoon als tekst in je e-mail. Zo ziet de journalist direct je bericht zonder iets te hoeven downloaden en openen. Als je nog meer informatie hebt die je wilt delen, zoals je contactgegevens, zet die dan onder een apart kopje. Bijvoorbeeld PERSINFORMATIE, of iets waarvan heel duidelijk is dat het NIET VOOR PUBLICATIE is.

Als je een foto of video hebt, stuur die dan ook vooral mee.

Meer tips over welke onderdelen je wel en niet in je persbericht zet vind je op de website van LSA Bewoners.

Hoe weet ik of een journalist mijn bericht gaat plaatsen?

Dat kan je niet zeker weten. Een journalist is jou niets verplicht. Probeer je bericht zo relevant mogelijk te maken voor de doelgroep van de krant waar je voor schrijft. Schrijf je voor een wijkkrant? Benadruk dan dat jouw bericht interessant is voor die wijk. Hoe lokaler hoe beter. Hoe actueler hoe beter.

Een overzicht van alle wijkkranten in Arnhem vind je hier:

https://www.onderaf.nl/wijkkranten/

Je kan ook zelf kiezen welke journalist je benadert. Zoek bijvoorbeeld eens naar het onderwerp waar je over hebt geschreven en kijk welke journalist daar (vaak) over schrijft. Dat is iemand die je kunt benaderen.

Op Schrijfvis vind je nog veel meer tips om een persbericht te schrijven dat niet in de prullenbak van een journalist beland:

https://www.schrijfvis.nl/persbericht-schrijven/

Heb jij nog tips bij het schrijven van een persbericht? Laat een reactie achter of stuur ze naar info@onderaf.nl !

Foto door AbsolutVision via Unsplash

1 reactie op “Hoe schrijf je een persbericht?”

  1. Bedankt, zeer helder uitgelegd. Door gratis een persbericht te plaatsen op Mijnpersberichten.nl, wordt jouw persbericht automatisch verspreid via zoekmachines zoals Google, Sociale media zoals Facebook en Twitter, via e-mail naar journalisten en via RSS-feeds.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vraag of idee?

Heb je een vraag of idee? Neem contact op!

026 2340 111
info@onderaf.nl

Op dit moment wordt er gewerkt aan deze website. Het kan gebeuren dat je een foutje tegenkomt.

Kun je iets niet vinden of werkt iets niet? Stuur ons een berichtje via het contactformulier, die hebben we getest 😉

x
Scroll naar top