Kom je regelmatig handen tekort om alles uit je initiatief te kunnen halen? Dan is het  aannemen van vrijwilligers misschien een oplossing. Dat klinkt makkelijker dan dat het is, vooral omdat de vraag naar vrijwilligers groter is dan het aanbod. Lees onderstaande blog om erachter te komen wat er intern zoal verandert zodra je besluit met vrijwilligers te gaan werken.

Afspraken

Het is essentieel dat je alle gemaakte afspraken met jouw vrijwilligers uitwerkt en noteert in een vrijwilligersbeleid en in een vrijwilligersovereenkomst. Hieraan ontleent iedereen namelijk zijn/haar rechten en plichten.

Hoe beter alles is omschreven en vastgelegd, des te minder gedoe je hier later over kunt krijgen. Vrijwilligerswerk brengt aansprakelijkheidsrisico’s met zich mee.

Een degelijk vrijwilligersbeleid kan aansprakelijkheidskwesties voorkomen en zorgt ervoor dat vrijwilligers gemotiveerd en enthousiast aan de slag gaan met hun werkzaamheden.

Verzekeringen

Om een goede verzekering af te kunnen sluiten zul je eerst moeten weten welke risico’s de vrijwilligers en de organisatie precies lopen. Pas dan kun je beoordelen welke verzekeringen zinvol zijn om af te sluiten.

In het geval van aansprakelijkheid zijn er verschillende verzekeringen die de schade kunnen vergoeden. De meest voorkomende verzekeringen zijn:

  1. Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)
  2. Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)
  3. Aanvullende aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers
  4. Ongevallenverzekering
  5. Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
  6. Rechtsbijstandsverzekering
  7. Evenementenverzekering
  8. Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)

Kortom, denk niet te licht over een vrijwilligersbeleid en een vrijwilligersovereenkomst en bedenk welke verzekeringen je nodig hebt voor jouw aangenomen vrijwilliger(s).

Weet je niet precies wat je nodig hebt of waarvoor je jouw organisatie of initiatief moet verzekeren? Praktische Zaken denkt graag met je mee!

Dit Arnhemse contactpunt biedt initiatieven kosteloos advies over bedrijfsvoering. Kijk op PraktischeZakeninArnhem.nl voor meer informatie.

Deze blog is onderdeel van een serie over vrijwilligers en is tot stand gekomen in samenwerking met Karin Huibers-van Leusen van de Ideeënmakelaars en Alex Smits, Hanneke Schweizer en Sanne van der Werff van de Vrijwilligerscentrale. Hier vind je meer blogs over vrijwilligers

Foto door Michael Shannon via Unsplash