Kom je regelmatig handen tekort om alles uit je initiatief te kunnen halen? Dan is het  aannemen van vrijwilligers misschien een oplossing. Dat klinkt makkelijker dan dat het is, vooral omdat de vraag naar vrijwilligers groter is dan het aanbod. Waar moet je aan denken voordat je gaat werken met vrijwilligers? Hoe kun je vrijwilligers motiveren? Lees deze blog en kom erachter!

Wel of niet vrijwilligers aannemen?

Wanneer je je nog aan het oriënteren bent of je überhaupt met vrijwilligers wilt werken is het handig om te weten waarmee je rekening moet houden. Het is belangrijk dat er een goede basis is voor vrijwilligers; dat zij gewaardeerd worden als onderdeel van het team. Nog te vaak wordt er over vrijwilligers gesproken alsof ze op elke straathoek te krijgen zijn, maar dat is niet zo. Dat is ook niet het gevoel dat een vrijwilliger hoort te hebben bij een organisatie. Behandel je vrijwilligers zoals je je betaalde personeelsleden behandelt. Zie hen als gelijkwaardig. Probeer hiermee te voorkomen dat jouw vrijwilligers een soort van ‘eilandje in het totaal’ worden.

Hoe kun je vrijwilligers motiveren?

Vrijwilligers hebben een andere intrinsieke motivatie om te werken dan betaald personeel. Houd daar rekening mee. Sommigen willen ervaringen, vaardigheden en contacten opdoen om hun (toekomstige) carrière op de arbeidsmarkt te bevorderen. Anderen willen hun normen en waarden uitdragen via vrijwilligerswerk. Daarnaast is er een grote groep mensen die vrijwilligerswerk doet puur om te leren. Zo zijn er diverse andere motivaties op te noemen. Wees als organisatie bewust van al deze mogelijke motivaties en speel hier op in.

Kortom, zorg letterlijk en figuurlijk voor voldoende ruimte voor vrijwilligers die je aanneemt. Het kennen van en geïnteresseerd zijn in je vrijwilligers is daarbij het belangrijkst.

Deze blog is onderdeel van een serie over vrijwilligers en is tot stand gekomen in samenwerking met Karin Huibers-van Leusen van de Ideeënmakelaars en Alex Smits, Hanneke Schweizer en Sanne van der Werff van de Vrijwilligerscentrale. Hier vind je meer blogs over vrijwilligers.

foto door Greg Rakozy