Kom je regelmatig handen tekort om alles uit je initiatief te kunnen halen? Dan is het  aannemen van vrijwilligers misschien een oplossing. Dat klinkt makkelijker dan dat het is, vooral omdat de vraag naar vrijwilligers groter is dan het aanbod. Waar moet je aan denken als je vrijwilligers hebt aangenomen? Lees deze blog en kom erachter!

Werken met vrijwilligers

Zodra je vrijwilligers voor jouw initiatief hebt geworven, is het belangrijk om één aanspreekpunt voor ze te regelen. Een vrijwilligerscoördinator die verantwoordelijk is en bij wie ze altijd terecht kunnen met hun vragen. Dit zorgt voor duidelijkheid en rust.

Wil je je vrijwilligers voor langere tijd binden aan jouw initiatief? Dan is het cruciaal om hen goed in te werken en gebruik te maken van het magische woord: waardering. Vrijwilligers hebben geld niet als beweegreden en nemen bij gebrek aan waardering vrij vlot de benen.

Geef daarom een compliment of een bloemetje waar nodig, biedt bijscholing aan, organiseer een vrijwilligersborrel, wees oprecht geïnteresseerd in wat ze je vertellen of vragen, zorg voor evaluatiegesprekken en onthoud dat ook zij een kerstpakket op prijs stellen. Hoe meer je je vrijwilligers betrekt bij de organisatie, hoe minder zij hun werk als vrijblijvend zullen beschouwen.

Vrijwilligers zijn op een andere manier betrokken bij een organisatie dan werknemers. Dat komt omdat vrijwilligers het niet doen voor het geld, maar heel heel gefocust een organisatie en werkzaamheden kiezen waarvoor ze zich willen inzetten.

De valkuil is dat vrijwilligers een eigen leven kunnen leiden binnen een organisatie en op de barricades gaan staan wanneer er intern iets veranderd. Dit is te voorkomen door – vanaf het begin – duidelijke begeleiding aan te bieden.

Kortom, waardeer je vrijwilligers zoals je je betaalde personeelsleden waardeert en zorg voor een gedegen begeleiding!

Deze blog is onderdeel van een serie over vrijwilligers en is tot stand gekomen in samenwerking met Karin Huibers-van Leusen van de Ideeënmakelaars en Alex Smits, Hanneke Schweizer en Sanne van der Werff van de Vrijwilligerscentrale. Hier vind je meer blogs over vrijwilligers

Foto door Annie Spratt via Unsplash